Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

RISSASESTA

Uuden puolustuslinjan suunnittelu alkoi heti  talvisodan jälkeen. Rakentaminen alkoi kevään ja kesän 1940 aikana. Rakennustyömaa ulottui Suomelahdelta Sallaan asti. Työmaa oli jaettu työpiireihina ja työryhmiin. Nykyisen Miehikkälän Salpalinja-museon alueella linjaa rakensi työryhmä 211, jonka vahvuuteen siirrettin 18.6.1940 rakennusmestari, reservin vänrikki, Arvo Rissanen. Rissanen määrättiin Työryhmä 211 päälliköksi 1.7.1940, josta hänet nimitettiin Linnoitus Rakennuspataljoonan 211 komentajaksi 17.6.1941 eli samana päivänä kun reserviläisille annettiin yleinen liikekannallepano.

Arvo Risssanen oli helsinkiläinen rakennusmestari ja pioneeriteknikko. Hän oli käynyt Helsingin suojeluskunnan ensimmäisen pioneeriteknikko kurssin. Hänellä oli varsin hyvä kokemus rautabetonitöiden johtamisessa. Hän oli kuulunut mm. Suomen Urheiluopiston rakennustoimikuntaan ja valvonut Ureheiluopiston rakennustöt Vierumäellä.

Taiteellisesti hän oli lahjakas. Hän opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Järjesti omia yksityisiä taidenäyttelyitä ja osallistui yhteisnäyttelyihin. Miehikkälässä olo aikana hän suunnitteli kiviestelinjaan Leijonakivet, jotka ovat edelleen Miehikkälän kirkonkylästä Taavettiin menevän tien varrella vähän ennen Salpalinja-museota. Rissanen voitti Linnoittajien aselajimerkiksi järjestetyn kilpailun 1942.

Liikunnallisesti Rissanen oli myös lahjakas. Parhaiten hän menestyi uimahypyissä, uinnissa ja voimistelussa

Kuvassa Aseveliyhdistyksen työvaliokunnan pj.  majuri Meriluoto keskustelee Linnoittajien taidenäyttelyn toisen taiteilijan luutnantti Rissasen kanssa Äänislinnan Lottahovissa keväällä 1943