Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

RSS

 RooliopasRissasen kuulumisia vuodelta 2017
20.01.2018 12:54

Blogia on viettänyt hiljaiseloa, mutta vuosi 2018 tuo muutoksen. Toukokuun alussa 2017 kävin tutustumassa RooliopasRissasen "esikuvan" teollisuusneuvos Arvo Rissasen kotiseutuun Helsingin Töölössä. Retken anti oli, että sain selville Rissasen viimeisen asunnon sijainnin. Asunnossa asuu nykyään Raikas Rissasen, Arvon poika, vaimonsa kanssa. Selvitin Raikaksen yhteystiedot ja olin yhteyksissä häneen. Yhteydenoton seurauksena kävin lokakuun lopulla Raikas Rissasella ja hänen vaimollaan kylässä. Tapasin Raikaksen luona myös hänen sisarensa Anna-Maijan miehineen. Tapaaminen oli antoisa ja lämminhenkinen. 

Syksy toi tullessaan muutoksen elämääni. Lopetin Miehikkälän kotihoidon ruokapalvelun ruokakuskin työt ja aloitin luonto-ohjaajaopinnot Harjun oppimiskeskuksessa. Opiskelu on ollut antoisaa. Kerran kuukaudessa on kolme lähiopetuspäivää Harjussa. Kun ei ole lähiopiskelua, on ohjelmassa työssäoppimista. Työssäoppimassa olen ollut Harjussa.

Syksyn opiskelusta sen verran, että syyskuun alkupuolella oli sienikurssi. Syksyllä kurssilaiset opetellivat raivaus- ja moottorisahojen käyttöä sekä traktorilla ajoa. Syksyllä asennettiin kunttaa rakenteilla olevan kesämökin pihapiiriin Suomenlahden rannalla. Lisäksi käytiin päivän retkellä Repovedellä sekä Valkmusassa. 

Virolahtelainen frisbeegolfguru Miika Mattila on suunnitellut frisbeegolfradan Harjun oppimiskeskuksen lähimaastoon. Syksyn aikana luonto-ohjaajakurssilaiset ovat rakentaneet heitto- ja maalikorinpaikkoja sekä raivanneet heittoväyliä. Yhden korsun katolta lähtevälle väylälle rakensimme portaat alas. Lisäksi muutaman ojan yli rakensimme pylväistä ja lankuista ylikulkusillat. Frisbeegolfradan rakennustöissä raivaus- ja moottorisahan käyttötaidot ovat olleet eduksi hyödyksi, kuten myös traktorin käyttötaidot.

Opiskelu on Harjun oppimiskeskuksessa on ollut antoisaa. Vuonna 2018 on tarkoitus kirjoittaa blogia viikottain.


( Päivitetty: 20.01.2018 13:30 )

Kommentoi Kuinka Karista tuli RooliopasRissanen
28.01.2017 10:52

Aloittelen bloggaajan uraa. Tässä ensimmäinen blogini. Tässä oma näkemykseni, miten Karista tuli RooliopasRissanen. Lyhyesti se menee näin.

Perheemme muutti kesällä 1968 Miehikkälän Muurolasta Miehikkälän kirkonkylään, mykyiseen osoitteeseen Mäntyläntie 15:ta. Kodistamme oli/on Salpalinjaan tietä pitkin vajaat 2 kilometriä.

Ensimmäisen kosketuksen sain teräsbetonikorsuihin ja estekiviin isä-Heikin opastuksella joskus 1960-luvun lopulla. ilmeisesti isällä ei ollut tietämystä Salpalinjasta kovinkaan paljon. Tosin hän kertoi pienen pojan näkökulmasta, minkälaista elä oli välirauhan ja jatkosodan Muurolassa. Muistikuvat olivat varmaan rajalliset hän oli syntynyt 1936.

Harrastin lapsena ja nuorena aika aktiivisti hiihtoa ja suunnistusta. Salpalinjan linnoitteet osuivat melkeinpä joka jalka- sekä hiihtolenkin varteen. Säästyin tuolloin Salpalinjakärpäsen puremalta. 1980 kirjoitin ylioppilaaksi ja menin armeijaan. Armeijan jälkeen lähdin opiskelemaan Lappeenrannan teknilliseen korkeakouluun. Diplomityön tein Kemppi Oy:llä Lahdessa. Diplomityön tekoreissu venyi vuoteen 2001, jolloin palasin takasin Kaakonkulmille diplomi-insinöörinä, eronneena kahden lapsen isänä.

Tulevana kesänä Salpalinja-museo täyttää 30 vuotta. Olin kertausharjoituksissa Haminassa syksyllä 1987. Kertausharjoitusten ohjelmaan kuului tutustumismatka uuden karheaan Salpalinja-museoon. Vierailin säännöllisesti kesäisin Salpalinja-museolla. Kuten edellä kirjoitin muutin takaisin Kaakonkulmille. Varsinaisen hurahtamisen Salpalinjaan tuolloin pelasti seuratoiminta Saivikkalan Kiistossa ja Miehikkälän Vilkkaassa. Pelimannipäivät olivat aina samaan kuin Salpavaellus ja urheiluseuratoiminta vei melkeinpä kaiken vapaa-ajan. Kävin tuolloin töissä Karhulassa.

Vuonna 2011 huomasin, että Haminan kansalaisopisto järjestää Salpalinja-opaskurssin. Kurssilla taitavat luennoitsijat Terho Ahosen johdolla saivat Salpalinjaa-kärpäsen puraisemaan minua. Kesällä 2011 olin häntäpään oppaana eteläisellä reitillä Raja-Peten pikkuapulaisena elämäni ensimmäisellä Salpavaelluksella. Vuodesta 2011 olen ollut mukana jokaisella vaelluksella Salpavaellus-organisaation mukana. Kahtena viimeisenä vuotena olen ollut reittipäällikkönä reiteillä Tulikaste Salpalinjaan ja Korsukeikka Kylmälästä Härkämäkeen. Näillä reiteillä koluttiin Salpalinjaa ristiin rastiin tutuilla ulkoilureiteilläni.

Syksyllä 2011 alkoi Salpalinja-vaellusorganisaation ja RUK:n yhteistyö upseerioppilaiden opastamisella Salpalinjan saloihin. kurssin numero oli 239. Opastukset ovat jatkuneet joka kurssilla ja seuraavat upseerioppilaat opastetaan tulevana keväänä 2017, tulevan kurssin numero 250. Kuluneena reiluna viitenä vuonna Salpalinjan saloihin on opastettu noin 7000 upseerioppilasta.

Vuoden 2011 olin ollut työuupumuksen takia sairaslomalla ja vuoden 2012 alussa jouduin kuntoututuelle. Talvella 2012 menin työkokeiluun Miehikkälän museotoimeen. Se oli sopiva paikka Salpalinja-puraisun hoitoon. Työtehtäviä oli toimistotyöt, museoalueen hoito- ja kunnostustyöt sekä asiakkaiden opastukset.

Museotoimessa ollessani minua pyydettiin miettimään opashahmoa. Museon arkistoita tutkiessani löysin rakennusmestari, reservin luutnantti, Arvo Rissasen. Rissanen toimi suurimman osan välirauhan aikaa työryhmä 211 päällikkönä. Nykyisen Salpalinja-museoalue kuului työryhmä 211 linnoitusalueeseen. Minulla oli retro-m36-sarka-asu ja olen sotilasarvoltani reservin luutnantti. Näin päätin astua Rissasen saappaisiin. Kesällä 2013 tein ensimmäiset opastukset Rissasena. Talvella 2016 rekisteröin olemassa olleen toiminimi Kari Suoknuutin aputoiminimeksi RooliopasRissanen. Vuosien varrella Rissanen on opastusten lisäksi osallistunut erilaisiin tapahtumiin. Pyrin kehittämään RooliopasRissasta jatkuvasti. RooliopasRissanen toivottaa kaikki tervetulleiksi tutustumaan Salpalinjan saloihin, kun asiakkaalle sopii. Rissanen on valmis vetämään opastuksia Salpalinjan eteläisessä osassa Suomenlahden ja Saimaan välillä vauvoista vaareihin.


( Päivitetty: 30.01.2017 23:44 )

Kommentoi