Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

RSS

 Ulkolaisia vieraita
23.04.2018 21:09

Olen Kotkaniemen opaskoulutuksessa. Tarkoitukseni on yhdistää Salpalinja-tietämykseni, luonto-ohjaajaopinnot ja Kotkaniemi. Kotkaniemen projektinvetäjä Heini Kähkönen ilmoitti netissä, että Kotkaniemessä tarvitaan talkooapua kahvilan kalusteiden kantamisessa maanantaina iltapäivällä. Menin Kotkaniemeen noin klo 15 ja kannoin muiden mukana kalusteita. Kalusteiden kantamiseen ja pakettien purkamiseen meni reilu tunti. Talkoiden jälkeen kävin tutustumassa maastoon Kotkaniemen ja Salpalinjan välillä, sillä Kotkaniemi on Salpalinjan vieressä.

Varsinainen syy miksi menin maanantaina Luumäelle oli, että klo 19 Jurvalan monitoimitalo Toukolassa oli Kotkaniemen draamaopaskoulutuksen aloitustilaisuus. Luulin, että voin hyödyntää RooliopasRissanen-hahmoani. Ohjaaja Maria Fomin oli kirjoittanut monta sivua käsikirjoitusta draamaopastusta varten. Käsikirjoitus oli vielä kesken, mutta draamaopastuksesta on suuri hyöty myös tavallisten opastusten vetämiseen, koska käsikirjoitussa on paljon Svinhufvudien historiaa.

Tiistaina lounaan jälkeen lähdettiin Harjusta Klamilan Mäkimajalle, jonne oli majoittunut Katrin emännöimä Erasmus+Youth Exchange-koulutusryhmä. Tutustuimme useasta Euroopan maasta tulleisiin vieraisiin, pystytimme puolijoukkueteltan mäkimajan viereen ja Esa kunnosti avantoa. Paluumatkalla kävimme näkötornissa, jonka paikalla oli viime sotien aikana Klamilan ilmavalvontatorni. 

Keskiviikkona valmistelimme ryhmäläisten Harjun vierailua. Aamupäivällä valmistelimme tehtävärataa Rantaharjuun. Lounaan jälkeen teimme järjestelyjä Vahtivuoressa kalliolaskeutumista varten, kiinnitettiin laavojen nimikyltit sekä tarkistettiin WC:n kunto.  Esa meni mersulla ja minä ajoin kaattorilla. Aurassa nautittujen iltapäiväkahvien jälkeen LuA17:n opiskelijat siirtyivät Bunkkerimuseolle, jonne ulkolaiset vieraat olivat tulossa tutustumaan Salpalinjaan.

Menomatkalla Bunkkerimuseolle kävimme etsimässä Matsunlaavua, josta oli jäljellä avin opasteet. Rikkolan Erkki kertoi, että Matsunlaavu oli siirretty Lapinvuorelle Virojoelle. Bunkkerimuseolta minulla oli kiire Kotkaniemeen, jossa opaskoulutus jatkui malliopastuksella. Mielestäni opastusei vastannut tarkoitusta, koska opas hihitteli ja puhui esineistä, jotka eivät olleet vielä paikallaan. Antoisinta oli lyhyt elokuvan näkeminen, jossa Pehr Evind ja Ellen Svinhufvudien neljä lastenlasta kertoivat isovanhemmistaan.

Torstai aamuna vien ja sytytin luoliin 11 ja 17 kynttilät. Lisäksi sytytin nuotion Vahtivuoren "Harjun" laavulle. Noin klo 10 ulkolaiset vieraat tulivat. Vieraita oli 18. Ohjelma oli suunniteltu niin, että puolet laskeutuivat kalliolta Esan opastamani. Toiselle "puoliryhmälle" minä, RooliopasRissasena, esittelin Salpalinjaa ja luolaa 11 englanniksi.

Opiskelin ja kertasin itsenäisesti enlantia, jonkin verran, koska lukion jälkeen eli noin 38 vuoteen ole englannin kieltä joutunut käyttämään. Opastukset kahdelle ryhmälle menivät suhteellisen hyvin Kuntsin Jaana oli tukena ja turvana. Opaskierrosten välissä ehdin käydä syömässä lounaan ravintola Aurassa.

Vieraat olivat innostuneita kalliolaskeutumisesta. Kalliolaskeutumisen vieraat siirtyivät Rantaharjuun, jossa oli ohjelmassa leikkimielinen tehtävärata. Ryhmäläiset muodostivat kuusi kolmen hengen joukkuetta ja kiersivät radan kahdeksan tehtävärastia. Kilpailun jälkeen oli tehtävien läpikäyminen, tulosten tarkastus ja palkintojen jako.

Lapauduin toimimaan autokuskina, kun vieraat siirtyivät takaisin majapaikkaansa. Iltaohjelmani oli aluksi makkaran paistoa ja kahvin keittoa, jonka jälkeen kävin saunassa ja kastautumassa meressä. Noin klo 22 vieraat oli kuljetettu Mäkimajalle, koska monilla vierailla oli aikainen ylösnousu, jotta he ehtivät ajoissa lentoasemalle ja paluulennoilleen.

Päivä oli antoisa. Minulle oli erityisesti ensimmäiset englanninkieliset opastukset olivat mieluinen kokemus. 

tulivat .lle Harjun Aura-ravinto  


( Päivitetty: 23.04.2018 22:12 )

Kommentoi