Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012

RSS

 Lokakuun viimeinen viikko
04.11.2018 22:18

Maananntaina kävin tarkastuskäynnillä Salpapolun taukopaikoilla sekä vaihdoin Muhikossa avainkotelon koodin. Lisäksi mainitsin Kari Uutelalle Sihtkarin kallion huusien tyhjentämisestä.

Tiistaina kävin keräämässä luonnonmateriaaleja tulevaa Kädentaidoissa osaamisen ja ohjaamisen näyttöä varten. Kävin juttelemassa Mari Halkolan kanssa tulevasta näyötstä.

Keskiviikko aamuna olin Haminan seurakunnan hautausmaiden työntekijöiden tyhy-päivässä opastamassa Harjun miljööseen. Kerroin Harjun historiasta. Lisäksi esittelin päärakennus, konehallin sekä puistotyöhallin ja kukkasidontaluokan.

Torstaina kävin tekemässä tulevaa Kädentaidoissa osaamisen ja ohjaamisen näyttötapahtumaa varten suunnitelman. Juttelin Miia Tähtisen kanssa tulevista opinnoista.

Lauanataina Oöin opastamassa RUK:n tiedustelukomppanian oppilaita Salpalinjan saloihin. Opastus meni vanhalla rutiinilla.

Sunnuntaina Kotkaniemessä oli tulavan joulunalusesitykset. Mainitsin ohjaaja Maria Fominille, ettei Einari Pukki ollut vielä 1914 Kotkaniemessä. Kävin kotimatkalla renkien Eeetu Virtasen ja Einari Pukin haudalla Ritva Vanhojan kanssa. Todettiin, että Einari Pukki oli syntynyt 25.1.1899. Lisäksi minulle on sanottu, että Einari oli renkinä Kotkaniemessä 47 vuotta ja hän kuoli 28.9.1975.


Kommentoi Näyttöviikko
20.10.2018 11:06

Viikko 42 oli näyttöviikko. Maanantai kului tiistain Luonnossa ohjaamisen-kurssin näytön valmisteluissa. Aamupäivällä tulostin ja laminoin näytössä tarvittavat paperit, näyttösuunnitelman, turvallisuusasiakirjan ja reittiradalla tarvittavat tehtäväpaperit, värilliset rasti- ja kirjainlaput.

Tulostamisen jälkeen kasasin tarvittavat materiaalit. Punnitsin spektoriittikappaleen painon Auraruokalan digitaalivaaalla, konehallilta hain rullamitan, spreymaalin, vesikanisterin, ensiapulaukun ja istuinalustat. puutarharakennuksesta saavin ja vanhat hevosenkengät, Kotonta olin tuonnut napua, teippiä ja kreppinauhaa.

Iltapäivällä kävin merkkaamassa reitin ja laitoin rasti- ja kirjainlaput paikoilleen. Nuotiopaikan polttopuu tilanteen ja vessan kunnon olin tarkastanut jo edellisellä viikolla. Saavin, jossa oli kaikki tarvitsemani materiaali jätin konehallille.

Tiistaiaamuna Jaana Kuntsin kanssa nostimme tarvikkeet traktorin lavalle ja ajettiin Vahtivuoren ylälaavulle. Laitoimme kaikki valmiiksi ja menimme Klamilan väkeä vastaan Vahtivuorentielle. Bussi tuli ja johdatin joukon laavulle, jossa esittelin itseni ja kävin läpi aamupäivän ohjelmaa ja kuinka käyttäytään.

Ennen ryhmiin jakoa sytytin nuotion nuotiopaikalle ja laitoin vedet kiehumaan. Jaoin joukon neljään ryhmään. En ollut huomioinnut, että joukossa on erityislapsi. Opettaja järjesteli ryhmät mieleisikseen. Itse jäin laavulle ja Jaanan, opettajan ja kouluavustajan johdolla ryhmät lähtivät kiertämään reittiä.

Tehtävärasteja oli neljä, kahden kalliolle maalatun viivan välisen matkan arvioiminen, puun ympäryysmitan arvioiminen, spektroliittikappaleen painon arvioiminen ja hevosenkekien heittämien saaviin. Lisäksi reitin varrella oli kymmenen kirjainlappua, joista muodostui sana SALPALINJA. Lisäksi oppilaiden piti havainnoida, mitä kasveja maastossa oli.

Tehtävärataan meni aikaa odottettua vähemmän. Ennen retkievästä lapset leikkivät mm. banaanihippaa. Keitin nuotiokahvit ja paistoin makkarat ritilän päällä. Lisäksi lapsilla oli eväänä leipää, mehua ja omenaa. Eväiden syönnin jälkeen oppillaat rakensivat majoja ja löysivät kaikenlaista luontoon kuulumatonta jätettä. Ennen bussin tuloa jätteet nostettiin traktorin lavalle ja esittelin lapsille vähän Salpalinjaa.

Bussi otti lapset kyytiin Vahtivuorentieltä pellon reunaasta. Jaana oli tällä välin purkanut reittiradan ja nostanut tarvikkeet traktorin lavalle. Lounaan jälkeenpalautimme tarvikkeet paikaoilleen. Klo 13.30 minulla oli palautepalaveri näytöstä Terhi Nopasen ja Miaa Tähtisen kanssa. Aikataulu oli liian löysä ja en ollut ollut yhteyksissä Klamilan kouluun.

Keskiviikkoa aamuna oli vuorossa traktorin ajoa, raivaussahan ja mootorisahan käyttöä Esa Punkkisen ollessa näytön vastaanottajana. Traktorilla ajokoetta ei ollut ilmeisesti, koska kaikki eivät olisi onnistuneet tehtävässä. Olin samassa ryhmässä Jaanan kanssa. Saimme mielestäni paljon aikaiseksi luolan 17 konekivääripesäkkeen edustalla raivaussahoilla. Lisäksi puun kaataminen moottorisahalla meni suhteellisen hyvin.

Iltapäivällä oli ohjelmassa suunnistamista, kartanlukua ja kasvien tuntemista Uskintien läntipuolisella alueella. Kasvien tunnistamisesta piti huolen Jaana. Miian mielestä maastossa eteneminen oli sujuvaa. Suunnistuksen jälkeen siirryimme Vahtivuoren Rinnelaavulle, jossa sytytin nuotin ja keitin nuotiokahvit sekä vettä. Esan ryhmä kävi myös. Keskusteltiin Miian kanssa. Avauduin vähän LuA17-ryhmästä.

Torstaiaamuna oli ohjelmassa huussin rakentamista Kari Heimalan ollessa näytön vastaaottajana ja Ilkka Päkki antoi hyviä ohjeita. Traktorihallilla oli edellisen ryhmän tekemä runko valmiina. Me kiinnitettiin tukilautoja, jonka jälkeen poistettiin ristikkäistuet. Lopuksi ehdittiin yhdelle seinälle asentaa pystylaudoituksen.

Iltapäivällä oli vuorossa haastattelut. Ensin kävin Miian haastaletavana Ulkoreitin suunnittelusta. Mielestäni haastettelu meni hyvn. Seuraaksi oli ohjelmassa ryhmätyö Jaanan kanssa aiheena Ulkoilureitin opastusmateriaalin suunnittelu. Suunnittelu meni todella hyvin. Lopuksi Kari Heimalan haastattelu koski kestävääkehitystä. Suurin ongelma oli mies- ja konetuntikustaksen arviointi. Lisäksi lakituntemus oli huono. Toivottavasti kaikki näytöt menevät läpi, ykkönen riittää. Tavoite on olla ensimmäindne Harjusta valmistuva luonto-ohjaaja.

Perjantaina kävin tarkastamassa Salpapolun Miehikkälän alueella olevat taukopaikat. Lisäksi oksasaksilla poistin oksia ja varpuja Salpapolulta Kylmälänlammen läheisyydestä. Kylmälänlammen rannalta katkoin myös järviruokoa mahdollisten kranssien tekemistä varten.

Sunnuntaina käytiin Helenan kanssa kiertämässä Kukuljärven ulkoilureitti. Ajoimme Kukuljärven laavun parkkipaikalle ja lähdimme kiertämään reittiä Reitti kiertelee suurimmalta osaltakallioisessa maastossa. Reitillä on opasteita, mutta opastus on puutteelista ja etäisyydet eivät pidä paikkaansa. Saapuessamme Kukuljärven laavulle, siellä oli retkeilijöitä. Kävimme vielä Brannin luolalla. Luola käynnin jälkeen  keitimme nokipannukahvit ja paistoimme makkaraa ritilän päällä ja söimme eväät laavulla. Laavulta autolle oli noin 200 metriä. Matkaa kaiken kaikkiaan tuli varmaan lähes kymmenen kilometriä ja aikaa meni nuotiotauko mukaan lukien noin viisi tuntia. Kukuljärven retki oli todella mielyttävä kokemus.


( Päivitetty: 04.11.2018 22:17 )

Kommentoi


©2019 Rooliopas Rissanen - suntuubi.com