Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

RSS

 Vappuviikko
06.05.2018 17:47

Vapunaattona oli omaa ohjelmaa. Aamupäivällä kävin tyhjentässä Muhikon roskakorin ja vein roskat jätesäkissä Salpalinja-museon roskikseen. Iltapäivällä oli ohjelmassa Virve Hounin kanssa omat draamaopasharjoitukset. Paluumatkalla kävin tutustumassa Huopaisenvirran  muistomerkkiin sekä laavuun ja ulkoilureittiin laavulta Kätökankaan metsästysmajalle.

Vapun jälkeen keskiviikkoaamuna oli ensin palaveri, jonka aiheena oli perajntainen Klamilan esikoululaisten vierailu. Sain tehtäväkseni avustaa luolan 11 somistuksessa ja tuoda mukanani firbeekiekkoni. Palaverin jälkeen jälkeen sahasin korsulta 47 länteen olevalle väylälle tulevan sillan kansilankut. Sahaamisen jälkeen vein lankut kohteeseen, jonka jälkeen menin risusavottaan korsun 181 katolta lähtevälle väylälle. Iltapäiväkahvien jälkeen kävin vielä tutustumassa Haililan kartanoon, jonne käveöin Rantaharjusta.

Torstaina jo kello 8 jatkoin kesiviikkona kesken jäänyttä risusavottaa. Torstain työssäoppimispäivä oli lyhyt. Lounaan jälkeen ajoin Kotkaniemeen, jossa ohjaajan vetämät draamaopasharjoitukset Virven kanssa oli määrä alkaa klo 13. Harjoitukset myöhästyivät jonkin verran. Kotkamiemessä oli Kotkaniemen kunnostuksen rahoitukseen osallistuneiden yhteistyökumppaneiden tilaisuus. Harjoitusten ohessa siviileissä oleva RooliopasRissanen tunnistettiin. Perjantaiaamuna vein kaattorilla kuusenoksia ja kaksi kuusenlatvaa somisteeksi luolaan 11. Oksiin ja latvoihin asetettiin heijastimia, jotka Klamilan ensikoululaiset löydettyään saivat omakseen. Luolalta siirryin pururadalle väylän noin 15 heittopaikalle kiekkojeni kanssa. Kun lapset olivat saaneet kiekot koriin, he siirtyivät traktorikyydillä Kiesi-museon kautta Vahtivuorelle. Itse kävin kävin hakemassa oksat ja latvat pois luolasta. Lounaan jälkeen ajoin Vahtivuorelle ja kävin viemässä lisää kynttilöitä luolaan 17, jossa oli vielä luonnon muovaava jäätä lastem ihmeteltäväksi. Ennen klo 13:a tyytyväiset lapset ja hoitotädit siirtyivät Klamilaan. Luonto-ohjaajaopiskelijat palauttivat tarvikkeet paikoilleen ja viikolopun viettoon.

Viikonloppuohjelmassa oli lauanataiaamuna Pyhtään marttojen opastaminen Salpalinjaan Harjussa. Onnistuin asiakkaiden reagoinnin perusteella hyvin tunnin oapstuksesta.

Sunnuntaina iltapäivä Savitaipaleella asuva Pentti Pylkkö luennoi Salpalinja-museolla Miehikkälän miesten osallistumisesta Savitaipaleen taisteluihin 1918.


( Päivitetty: 06.05.2018 19:53 )

Kommentoi Ekamin opiskelijoiden tutustuminen Harjuun
28.04.2018 19:50

Maanantaina 23.4. kävin tarkistamassa Salpapolun Härkämäen taukopaikan. Kaikki oli suhteellisen hyvässä kunnossa.

Valtiovarainministeriö kutsui minut tiedotustilaisuuteen, joka oli maanantaina. Tiedotustilaisuus oli aiheellinen, koska ministeriö on päättänyt luovuttaa Salpalinjan rakenteet maanomistajille. En ole maanomistaja, mutta olen ollut Senaatti-kiinteistöjen järjestämässä tiedotustilaisuudessa noin kaksi vuotta sitten.

Valtiovarainministeriö on päättänyt luovuttaa Salpalinja-puolustuslinjaan kuuluvat rakenteet maanomistajille ja lähtee nyt valmistelemaan rakenteisiin liittyvien käyttöoikeuden rajoitusten purkamista. Rakenteiden luovuttaminen maanomistajille antaa heille päätäntävallan kohteista sekä yhtäläiset mahdollisuudet kohteiden kehittämiseen muun muassa matkailu- ja virkistyskäyttöön.

Salpalinjasta on valmistunut Senaatti-kiinteistöjen tekemä selvitys, joka on tuottanut taustatietoa rajoitusten purkamispäätökselle. Senaatti-kiinteistöistä vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen kertoi tilaisuudessa selvityksen taustasta sekä purkamispäätöksestä. Ennen tilaisuutta kättelin ministeri Vehviläistä ja luovutin hänelle RooliopasRissanen-postikortin.

Työssäoppimista Harjussa oli 24.-26.4. Tiistaina valmistauduttiin Janne Hyppösen Ekamin oppilasryhmän vierailuun. Aamulla minä ja Katri saimme tehtäväksi viedä polttopuita Vahtivuoren laavulle traktorilla. Pieni haaste oli saada peräkärri traktorin perään, kun otimme käyttöömme meille molemmille oudon Valmet 6600-traktorin. Pienen perehtymisen jälkeen saimme peräkärrin traktorin perään. Katri ajoi Vahtivuoren laavulle ja minä takaisin.

Lounaan jälkeen vein traktorin sekä peräkärrin talleihinsa, jonka jälkeen kuorin Vahtivuoren alta tuodun mäntytukin vuoluveitsellä. Vuolemisen jälkeen minulla oli kiire Kotkaniemeen, jossa oli draamaopasharjoitukset pareittain.

Keskiviikkoaamuna kävin sytyttämässä kynttilät luolaan 11. Menin luolalle Harjun Mersulla. Otin virta-avaimen pois virtalukosta, kun menin luolaan. Luolalta palatessa ja startatessani Mersua, auto ei startannutkaan. Soitto Esalla ja Esa paikalle, pelasti tilanteen. Olin startannut autoa toisella virta-avaimella, jolla auto ei lähdekkään käyntiin. Auto lähtee käyntiin vain yhdellä virta-avaimella. Luolalta ajoin Konehallille, koska minua ohjeistettiin, että autoa tarvitaan, mutta jatkoin aamukahville Auraan.

Kahvin jälkeen pukeuduin RooliopasRissasen uniformuun. Samalla huomasin, että ilmeisesti vieraamme ovat saapuneet. Invaluiskan kautta menin ulos ja olin ennen klo 9:ää vieraidemme luona. Vieraamme olivat Ekamin lähihoitajaopiskelijoita. Ryhmä jaettiin kahteen osaan, toisen ryhmän aamupäivän ohjelmana oli kalliolaskeutuminen sekä ratsastussimulaattoriin tutustuminen ja toinen ryhmä tutuistui Salpalinjaan luolaan numero 11 ja ratsastussimulaattoriin sekä suoritti tehtäväradan. 

​RooliopasRissanen vei puoliryhmän luolalle. Aluksi kerroin Salaplinjan historiasta lyhyesti, jonka jälkeen vein ryhmäläiset luolan sisälle. Tutustuttiin sekä konekivääripesäkkeeseen sekä majoitustilaan. Majoitusluolan lepakot herättivät ryhmän naisopettajan sekä naisoppilaiden mielenkiintoa kiitettävästi.

Luolalta ajoimme pienen mutkan kautta Nestori-maneesille, jossa ratsatuksen opettaja esitteli ratsastussimulaattoria. Pyynnöstä pääsin simulaattorin satulaan ja opettaja otti myös kännykkäkamerallani muutaman kuvan.

Maneesivierailun jälkeen ajoin ryhmän Auran nurkalle, josta ryhmäläiset saivat ohjeet tehtävärataa varten ja lähtivät kiertämään rataan. Olin ryhmäläisiä vastassa Nestori-maneesin laavulla ja otin tehtävien vastauslaput vastaan.

Tehtäväradan jälkeen siirryimme maastolounaalle Vahtivuoren laavulle, jossa toisella puoliryhmällä kalliolaskeutuminen oli kesken.

Lounaan jälkeen suortitettiin ryhmien vaihto. Vein kalliolaskeutujat ensin luolalle. Luolan jälkeen oli ohjelmassa tehtävärata. Odotellesssani ryhmää tehtäväradalta, laitoin veden kiehumaan ja keitin nuotiokahvit. Kun kaikki ryhmät olivat Nestori-maneesin laavulla tarkistettiin tehtäväradan tuloket ja julistettiin tulokset. Vieraanamme oli kaksi opettajaa ja 16 opillasta. Tehtäväradan kiersi kuusi kolmen hengen ryhmää. Voittajajoukkue jäsenet palkittiin lakritsilaatikoilla. Kahvin jälkeen tyytyväiset vieraamme palasivat Kotkaan. Vieraiden poistumisen jälkeen, keräsimme tehtäväradan tarvikkeet pois Harjun pihapiiristä.

Iltaohjelmana minulla oli Kotkaniemessä viimeinen opaskoulutustapahtuma.

Torstaina aamulla veimme toiseksi viimeiselle frisbeeradan väylälle tulevalle sillalle sillan kansilaudat. Yliahon Kati Kotasaaren Katrin avustuksella toi kuormaintrakrorilla pylvään pätkät sillan runkoouiksi. Avustin aluksi Esaa pulvään pätkien asntamisessa paikalleen, kun pylväät oli paikallaan. Aloitin oksien ja puiden kasaamisen väylän varrelta. Lounaan jälkeen sama työ jatkui. Tosin raivasin myös väylän vieressä olevasta taisteluhaudasta roskapuuta. Nestori-laavun iltapäiväkahvien jälkeen alkoi Vappuloma.

Perjantaina omaa ohjelmaa oli opaspankinoppaana toiminen Salpalinja-museolla sekä seppeleenlaskijana toiminen Miehikkälän kappeliseurakunnan edustajana Kansallisen veteraanipäivän seppeleenlaskussa Miehikkälän sankarihaudalla.

​Sunnuntaina kävin tarkistamassa Salpapolun Miehikkälän taukopaikat Takamaan, Muhikon, Härämäen, Sihtkarinkallion ja Jermulan taukopaikat. Tyhjensin roskakorit. Muhikossa pitää käydä uudelleen tyhjentämässä roskakori. 

 

 


( Päivitetty: 06.05.2018 17:55 )

Kommentoi


©2019 Rooliopas Rissanen - suntuubi.com