Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456

RSS

 Pääsiäisviikon ohjelmaa
02.04.2018 11:33

Kotkaniemi, presidentti P. E. Svinhufvudin ja hänen puolisonsa Ellen Svinhufvudin kotimuseo, avautuu 19.5.2018. Opaskoulutuksessa maanantaina 26.3. professori Martti Häikiö puhui aiheesta "Itsenäisyysmies P. E. Sinhufvud". Häikiön esitys oli mielenkiintoinen. Häikiö keskittyi esityksessään ajanjaksoon 1899 ja Ukko-Pekan merkitykseen Suomen itsenäisyyteen.

Tiistaina ohjelmassa oli työssäoppimista Harjussa. Aamupäivällä Esan johdolla minä ja Jaana kaadoimme moottorisahoilla pystyyn kuivaneita puita neljän tien risteyksen maastossa. Lounaan jälkeen katkoimme puun oksia korsun 181 katolta lähtevän frisbeegolf-radan väylältä. Käytössämme oli erilaisia oksan katkaisuun tarkoitettuja työkaluja. Päivän päätteeksi keitimme nuotiokahvit Sahanmäellä.

Keskiviikkona Esalla oli opetusvelvollisuuksia. Ilkka Päkin ohjeiden mukaan rakensimme neljä yrttilaatikkoa ponttilankusta. Laatikon sisämitta oli noin 1x2 metriä ja korkeus reilut 40 cm, laatikkoon tuli kolme lankkukerrosta.

Ensimmäinen työvaihe oli ponttilankkujen pätkiminen määrämittaan. Lautojen pituus oli noin 5,1 metriä, joten yhdestä laudasta sahattiin sirkkelillä kaksi kahden metrin sivulautaa ja loppupätkästä tuli pääty lauta. Lankkuja sahattiin niin, että pyrittiin sääståmään lautatavaraa.

Laatikon yläreunaan tulevien lankkujen pontit sekä laatikon nurkkiin pystyyn tulevien sidospuiden pontit sahattiin sirkkelillä pois.  Päätylankut kiinnitettin sivulankkujen päistä ruuvikiinnityksillä. Ylemmät lankut asettiin alempien lankkujen pontteihin. Kun kolme kerrosta oli valmiina, laatikon pitkien sivujen nurkkiin laitettiin sidoslankut, jotka myös kiinnitetttiin ruuvikiinnityksellä. 

Valmiin laatikon alimmaisen laudan alapinta, joka tulee maata vasten tervattiin. Laatikot valmistuivat suhteellisen nopeasti. Kävimme Jaanan kanssa viemässä täydet roskasaavit traktorilla Vahtivuorentien varrella olevalle polttopaikalle. Kun peräkärri oli paikallaan ja traktori katon alla, kävin jatkasmassa tiistai-iltapäivällä kesken jäänyttä oksien karsimista. Palatessani huomasin, että kaveri oli taas jätetty pulaan ja autoin yhden laatikon käännössä ylösalaisin, jotta laatikon alapinta voitiin tervata.

Kiirastorstaina Katri oli paikalla. Aamupäivällä Esan johdolla kävimme karsimassa ja katkomassa Vahtivuoren luolan sisäänkäynnin lähistöllä kaksi kaatunutta mäntyä. Eli ohjelmassa oli moottorisahalla sahaamista ja korjuutraktorin ajoa.

Lounaan jälkeen otimme suunnaksi Rantahrjun. Aluksi kävimme pilkillä. Nyt Ahti soi antejaan, tosin vain Esalle. Pilkkimisen jälkeen nautimme nuotikahvit, jonka jälkeen lähdimme viettämään pääsiäistä.

Lankalauantaina osallistuin Salpalinjan oppaiden kevätretkelle. Tutustuimme  pienellä joukolla asiantuntevien oppaiden johdolla Lappeenrannassa Kaukaan tehdasalueen pohjoispuolella Pikku-Tuosassa, Niemisen kärjessä ja Heinäsaaressa oleviin kallioon louhittuihin korsumonttuihin sekä taistelu- ja yhdyshautoihin.

 


( Päivitetty: 02.04.2018 13:01 )

Kommentoi


©2019 Rooliopas Rissanen - suntuubi.com